Program

W ramach 5. edycji AGRO AKADEMII proponujemy cztery webinary o zróżnicowanej tematyce:

  • 26 listopada 2020 r.   Owoce, hit eksportowy?
  • 2 grudnia 2020 r.   Wyzwania branży mięsnej
  • 9 grudnia 2020 r.   Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych
  • 16 grudnia 2020 r.   Przyszłość WPR - innowacje i wyzwania

Weź udział we wszystkich lub wybierz te, które w największym stopniu odpowiadają profilowi prowadzonej przez Ciebie działalności lub Twoim zainteresowaniom. Zarejestruj się!

Wspólne cechy wszystkich spotkań:

  • Godzina rozpoczęcia: 14:00
  • Czas trwania: 90 min.
  • Bezpłatne uczestnictwo
  • Warunkiem uczestnictwa jest rejestracja (otrzymasz link do transmisji i hasło)
  • Czat - możliwość zadawania pytań i komentowania spotkań
  • Fachowi prelegenci w danej dziedzinie
  • Prowadząca – Maria Sikorska, dziennikarka telewizyjna, autorka programów rolniczych
  • Upominek dla każdego uczestnika (dostęp do dedykowanego wykładu motywacyjnego)
  • Pakiet konferencyjny dla zainteresowanych (wystarczy podać adres do korespondencji w formularzu rejestracji)
yzwania na rynku mięsa
26 listopada 2020 godz. 14:00
Owoce, hit eksportowy?
  • Mocne i słabe strony polskiego sadownictwa i produkcji owoców miękkich.
  • Jak wygląda nasz owocowy rynek eksportowy?
  • Wyzwania dla polskich sadowników m.in. w dobie:
    • koronawirusa,
    • Brexitu,
    • zmian klimatycznych.
  • Fundusze promocyjne i unijne w kontekście rozwoju sektora sadowniczego.
  • Nowe trendy na rynku.

Formuła: prezentacja główna poprowadzona przez eksperta wiodącego – Karolinę Załuską. Przejście do części dyskusyjnej w temacie spotkania, z udziałem ekspertów w dziedzinie rynku owoców.

Eksperci: Karolina Załuska (BNP Paribas), Bożena Nosecka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej), Witold Boguta (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw), Dominika Kozarzecka (Grupa Polskie Jagody)
yzwania na rynku mięsa
2 grudnia 2020 godz. 14:00
Wyzwania na rynku mięsa
  • Choroby zwierząt, zmiany prawne, marżowość w branży, sytuacja globalna, wyzwania.
  • Zmiany legislacyjne.
  • Zmiany preferencji konsumentów.
  • Sytuacja rynkowa producentów drobiu i trzody chlewnej.

Formuła: prezentacja główna poprowadzona przez eksperta wiodącego – dr Magdalenę Kowalewską. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania, z udziałem ekspertów w dziedzinie rynku mięsa.

Eksperci: Magdalena Kowalewska (BNP Paribas), Aleksandra Porada (Krajowa Rada Drobiarstwa), Witold Choiński (Związek Polskie Mięso)
woda
9 grudnia 2020 godz 14:00
Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych
  • Dlaczego zmiana klimatu istotna?
  • Skutki zmiany klimatu to nie przyszłość – to teraźniejszość Polski.
  • Wpływ skutków zmiany klimatu na gleby.
  • Wpływ skutków zmiany klimatu na zasoby wodne w Polsce.
  • Niezbędne działania w zakresie gospodarowania wodami i glebą.

Formuła: prezentacja poprowadzona przez eksperta wiodącego – prof. Zbigniewa Karaczuna. Prelekcje/prezentacje pozostałych ekspertów. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania.

Eksperci: prof. Zbigniew Karaczun (SGGW), Jerzy Próchnicki (Stowarzyszenie ASAP), dr hab. inż. Tomasz Piskier prof. PK (Politechnika Koszalińska)
yzwania na rynku mięsa
16 grudnia 2020 14:00
Przyszłość WPR - innowacje i wyzwania
  • Europejski Zielony Ład – plan działania na rzecz zrównoważonej gospodarki UE, kluczowe działania mające znaczenie dla obszarów wiejskich, korzyści dla rolników.
  • W jaki sposób przyszła WPR przyczyni się do realizacji unijnego Zielonego Ładu.
  • Cele WPR i EZŁ w zakresie ochrony środowiska i klimatu.
  • Wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywności.

Formuła: prezentacja poprowadzona przez eksperta wiodącego – Małgorzatę Bojańczyk. Przejście do części dyskusyjnej i wymiany opinii w temacie spotkania. Zasygnalizowanie najważniejszych innowacji zapowiadanych w rolnictwie na najbliższe lata – agroleśnictwa i agrofotowoltaiki.

Eksperci: Małgorzata Bojańczyk (Stowarzyszenie ASAP), Paweł Wyrzykowski (BNP Paribas), dr Barbara Baj-Wójtowicz (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Agroleśnictwa)